Вперше зимові шини отримають керовані шипи!


До 80-річчя першого зимової покришки фінської компанії Nokian її інженери розробили концептуальну шину, яка може взагалі змінити класифікацію зимових шин на фрикційні й шиповані. Більш того, вже є не просто розробка у віртуальному просторі, а досвідчені зразки, які тестуються на закритому треку White Hell випробувального полігону Nokian Tyres у фінському Заполяр’ї.

Суть розробки – у новій зимовій шині шипи висувні, тобто при русі по асфальту вони будуть ховатися в протекторі, а як тільки покришка увійде в контакт з зледенілій дорогою, їм буде дана команда «вийти» назовні. Це справжня «шина-мрія», максимально адаптована під нинішній мінливий клімат, коли півзими ми їздимо по асфальту, а ще половину – по льоду і снігу. Більше того, так як ці покришки НЕ будуть зношувати асфальтно-бетонне покриття доріг, на них не повинні поширюватися законодавчі обмеження по кількості шипів, їх вагою та розміром. При цьому фінські шинники можуть зробити шип таких розмірів і встановити їх така кількість, що на льоду можна буде отримати зчіпні властивості, порівнянні з ралійними шипованими шинами з висотою твердосплавного сердечника 5-8 міліметрів. Це саме ті покришки, які дозволяють їхати по льоду, майже як по асфальту.

Як конструктивно буде реалізовано висунення шипів, фіни тримають в глибокому секреті. Це може бути і пневмопривод, і електромагнітний, і пружинний, а може бути, ще який-небудь з області фантастики. Поки лише відомо, що на дослідних зразках водій сам активує шипи за допомогою спеціальної кнопки в салоні автомобіля. Хоча в реальному житті це, найімовірніше, буде здійснюватися за допомогою інтелектуальної електроніки. Наприклад, команду шипам вступити в роботу може давати система, контролююча тип дорожнього покриття. Про випробування однієї з таких систем у Фінляндії ми вже писали майже рік тому. Його суть – проводитиметься моніторинг роботи гальмівних систем автомобілів з ABS і ESP, які їздять по дорогах загального користування. На підставі цих даних за допомогою спеціального програмного забезпечення будуть визначатися обмерзлі ділянки доріг, де шипи отримають команду вступити в роботу.

Не виключений варіант і більш доступною системи виявлення ожеледі, яка буде розміщена на автомобілі і сканувати дорогу перед траєкторією кочення коліс. Для розпізнавання льоду можуть використовуватися, наприклад, закон заломлення променів світла при відбитті від різних покриттів дороги – асфальту, снігу, льоду, порівняння кутових швидкостей коліс різних осей або який-небудь інший спосіб. Однак все це поки припущення. Можна лише припустити, що, якщо ці концептуальні шини і отримають путівку в життя (що не гарантовано, тому що не всі концепти мають майбутнє), ціни на них в прайсах будуть немаленькими і на першому етапі виробництва супер-покришки можна буде зустріти тільки в колісних арках моделей преміум-сегмента.

Новини
Прем’єра нового Subaru Outback відбудеться в Нью-Йорку

Компанія Subaru поширила перші фотографію і озвучила дату дебюту свого нового універсала. Очікується, що Subaru Outback нового покоління багато чого запозичить у седана Legacy. Новинка з’явиться перед публікою 16 квітня. У подробиці виробник поки воліє не вдаватися, обмежуючись туманними заявами про керованість, як у легкового автомобіля і повноцінних позашляхових можливостях. Однак, найімовірніше, з технічної точки […]

Тест-драйв Volkswagen Beetle: Заводила

Таке буває рідко: покидаєш автомобіль і постійно озираєшся, милуючись приємністю форм. А мозок тим часом смакує і подробиці драйву на двухсотсільний апараті. Або ось ще яка штука. Виявляється, сплутати здалеку новий «Жук» з далеким, але родинним Porsche 911 не так вже й складно. Це я не про себе, однак кілька випадків мали місце. Хоча мені […]